
En enkel, god och krämig Chili con carne till familjen eller vänner. – Receptet är mitt eget.
Ingredienser
Kött
- 600 g Blandfärs – Kyckling eller annan färs funkar utmärkt
Grönsaker
- 2 st Gul lök – Mellanstora
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 st Röd paprika
- 1 st Gul paprika
- 3 st Morötter – Lagom stora
Mejeri
- 2 dl Mat grädde
Kryddor
- 1 tsk Chillipulver
- Svartpeppar, efter smak – Jag tar en nypa
- Vitpeppar, efter smak – Jag tar en nypa
- Salt, efter smak – Jag tar en nypa
Övrigt
- 1 st Burk vitabönor i tomatsås
- 1 st Burk krossade tomater 400g
- 1 st Burk kidneybönor – Jag använder blandade bönor
- 0.5 msk Samba Olek
- 2 st Köttbuljong
- 2 dl Vatten – Man kan använda vatten istället för grädde
- 4 Pers Ris – Laga ris för 4 personer
Extra tillbehör ifall man vill
- 1 Påse Natchochips
- 5 dl Creme freishe
Instruktioner
- Ta fram Morötterna, löken och paprikan och hacka detta i lagom storlekar. – Jag gillar små bitar, så morötterna och paprikan gör jag i små bitar, löken finhackas
- Skala vitlöken och finhacka alt. pressa i vitlöken i nästa steg.
- Bryn löken och vitlöken tillsammans.
- Lägg i färsen och stek detta tillsammans med lök/vitlöken.
- Lägg över allt i en gryta, om du inte redan stekte allt i grytan.
- Lägg i paprikan samt morötterna och sänk värmen, rör om i 5 minuter.
- Lägg i Vitabönor, krossade tomater och kidney/blandade bönorna samt kryddorna.OBS: Jag häller ut vätskan och sköljer av de blandade bönorna , jag mixar även de finkrossade tomaterna innan jag lägger i detta. Vitabönorna häller jag i som dom är.
- Smula köttbuljongen och lägg i denna med.
- Häll i 2dl vatten ELLER 2 dl grädde. Vill man ha mycket sås så funkar båda. Jag använder enbart grädde.
- Börja med en halv msk sambal oelek, smaka av efter omrörning i någon minut, tillsätt mer ifall du vill ha mer spicy smak.
- Lått allt sjuda på låg värme, tills morötterna är mjuka, Ca 1 timme.
- Rör om lite då och då. Ju längre du sjuder allt tillsammans, ju mer smak blir det.
Övrigt


